ریتم آهنگ

میکسر

کنسول میکس یا میکسر، یک دستگاه الکترونیکی برای ترکیب، مسی یابی و تغییر سطح صدا، طنین صدا و یا داینامیک بسیاری از سیگنالهای مختلف صوتی مانند میکروفون ها و صدای خوانندگان در یک پروژه ی موسیقی است. میکروفون صدای ساز ها مانند درام و ساکسیفون، سیگنال هایی از وسایل الکتریکی ، سینتی سایزر ها، و یا موسیقی ضبط شده در دستگاه پخش سی دی و غیره را دریافت میکند و به دستگاه میکسر می فرستد. امروزه یک میکسر (بسته به نوع آن) قادر به کنترل سیگنال های آنالوگ یا دیجیتال می باشد. سیگنال های اصلاح شده (ولتاژ یا نمونه های دیجیتال) برای تولید سیگنال های خروجی ترکیبی میکس می شوند.

کنسول های میکس در مکان های مختلف، کاربردهای گوناگونی دارند، از جمله استودیوهای ضبط، سیستم های صدا، سیستم های صوتی تقویت صدا، تلویزیون و فیلم و غیره… .

یک نرم افزار ساده، ترکیبی از سیگنال های دو میکروفن (که هرکدام از آنها توسط خواننده ها استفاده می شود) را به تقویت کننده ای می رساند و همزمان یک مجموعه صدا را به صورت میکس شده از بلندگوها پخش می کند. در اجرای زنده، سیگنال های خروجی از میکسر، معمولا به یک آمپلی فایر برای تقویت صدا وصل می شود که به بلندگو ها متصل می شود، مگر اینکه خود میکسر دارای تقویت کننده قدرت داخلی باشد. در عمل، میکسر ها کاری بیش از میکس ساده ی سیگنال ها می کنند. آنها می توانند تامین کننده ی Phantom Power برای میکروفن های خازنی نیز باشند. پنینگ، فیلتر کردن سیگنال ها، اکولایز ، کانال و ارسال کردن صداها (به اتاق کنترل ، هدفون و… بدون تاثیر بر خروجی اصلی میکسر ) از جمله توانایی های میکسر یا همان کنسول میکس است. برخی میکسر ها، در بورد الکترونیکی خود دارای افکت هایی مانند ریورب هستند.

ورودی کانال های میکسر، معمولا یک کانال از کانال های ورودی مونو یا استریو هستند. برای کنترل افزایش و مقادیر (مانند بیس و طنین) سیگنال در هر کانال دارای دستگیره های دوار، دکمه ها یا فیدرها هست. در بعضی میکسرها یک کانال ممکن هست دکمه هایی داشته باشد و سیگنال را به خروجی های دیگری مثلا مانیتورینگ، فعال و غیر فعال کردن برخی امکانات میکسر برساند.

بخش کنترل اصلی یا همان فیدر Master Fader مستر برای تنظیم سطح سیگنال خروجی میکسر، مورد استفاده قرار می گیرد. بخش های کنترل اصلی شامل فیدر های زیر گروه، فیدر های اصلی، کنترل کننده های سطح BUS و کنترل میکروفون ارتباط با اتاق ضبط، کنترل های Mute ، Solo و غیره می باشد.

نوار ورودی

کانال نوار ورودی معمولا به این بخش ها جدا می شود:

  • • جک های ورودی
  • • پری امپلیفایر های میکروفون
  • • اکولایز
  • • پردازش های داینامیک (مانند : کمپرس ، گیت و غیره)
  • • ارسال ها از جمله direct outs، aux-send ها، کنترل panning و زیرگروه ها
  • • فیدر های ورودی (در برخی از میکسر های کوچک، ممکن است از دستگیره های دوار برای صرفه جویی در فضا استفاده شده باشد)

اکولایز کانال

کنترل های اکولایز کانال ها، بر روی اکولایز سیگنال با کاهش یا افزایش یک فرکانس تاثیر می گذارد. میکسرهای کوچکترین و ارزانترین، ممکن است فقط دارای کنترل باس و تربل باشند. بیشتر میکسر های متوسط و با قیمت بالا دارای باس، مید رنج Mid Range و تربل، و یا حتی کنترل های نیمه محدوده (به عنوان مثال، Low Mid و High Mid) هستند. بسیاری از کنسول های میکس جدید دارای یک اکولایزر پارامتری در هر کانال هستند. برخی از میکسر ها برای کنترل تن صدا، از ترکیب کلی یک کنترل کلی اکولایز (یا گرافیکی یا پارامتریک) در خروجی برخوردارند.

اندازه گیری سیگنال

در نهایت، معمولا یک یا چند VU یا پیک مترPeak Meter ( در پیک متر اغلب از LED ها استفاده می شود) برای نشان دادن سطوح سیگنال ها در هر کانال، برای خروجی های اصلی و برای نشان دادن اینکه آیا سطح سیگنال کلیپ Clip می شود ، وجود دارد. مهندس صدا به طور معمول افزایش سیگنال های ورودی را تنظیم می کند تا قویترین سیگنال را بدون ایجاد کلیپ Clip و یا بازخورد صوتی دریافت کند. اکثر میکسرها علاوه بر ترکیب اصلی، حداقل یک خروجی اضافی نیز دارند.

دیجیتال در مقابل آنالوگ

در میکسر دیجیتال با توجه به مسیریابی و چگونگی استفاده از DSP (پروسس سیگنال های دیجیتال) میتوان مقدار تاخیر Latency را متفاوت دانست. هنگام ترکیب دوباره سیگنال های اصلی و پروسس شده در میکسر های دیجیتال ممکن است اتفاقاتی همچون فیلتر شانه ای اتفاق بیافتد برخی از میکسر های دیجیتال روش های داخلی خاصی را برای پیشگیری از چنین مشکلی ارایه میکنند.

کیفیت صدا

در میکسر های دیجیتال و آنالوگ پری آمپلیفایر های میکروفن آنالوگ استفاده می شود. آن یک مدار با ولتاژ بالاست و سیگنال ضعیف را از یک میکروفن زیاد می کند. در میکسر دیجیتال تقویت کننده میکروفون با یک مبدل آنالوگی به دیجیتال دنبال می شود. بطور ایده آل این فرایند دقیق طراحی شده تا به طور مرتب Overload و کلیپ Clipرا اصلاح کند. برای رسیدن به کیفیت مطلوب صوتی باید از پردازش بیش از حد و Saturation خودداری نمود.

میکسر نرم افزاری

بعد از ضبط صدا، فرآیند میکس کردن می تواند در نرم افزار های میزبان DAW به صورت نرم افزاری صورت گیرد. به این طریق از کنسول های میکس بزرگ استفاده نشده و باعث صرفه جویی در فضا، هزینه و زمان می شود. در یک میکسر نرم افزاری، هیچ فیدر فیزیکی وجود ندارد و جمعی از فیدر های فشرده و در فضایی کوچک قرار دارد و به کامپیوتر متصل است. بسیاری از استودیوهای پروژه، از چنین راه حل فضایی بهره می برند.

درمانگاه تخصصی پوست و مو کوروش