ریتم آهنگ

تاثیر اعجاب‌انگیز موسیقی بر سلامت روان

تاثیر اعجاب‌انگیز موسیقی بر سلامت روان

اصواتی که در طول حیات انسان در فضا شناور هستند، می‌توانند مفید یا مضر باشند.به هر حال بشر به وجود این اصوات عادت می‌کند و حتی به آن‌ها نیاز دارد. از جمله اصوات موزون که در طول زندگی بشر به دلیل ریتم و وزن موجب آرامش می‌شود، موسیقی است.

به همین جهت سال‌هاست که محققین و پزشکان درصدد استفاده از این اصوات برای درمان هستند. طبعاً هر موسیقی برای هر جامعه و هر فردی مناسب نمی‌باشد و موسیقی‌ای مناسب است که می‌تواند هیجانات را کنترل کند.

موسیقی روحی است که می‌تواند توسط کهکشان شنیده شود.

    لائوتسهاولین فیلسوف مشهور چینی

پژوهشی در سال 1994 میلادی در بخش مراقبت‌های ویژه(ICU)بزرگ‌سالان به عمل آمد چنین گزارش می‌کند که: موسیقی به سطوح آگاهی نفوذ می‌کند،زمانی که حرف زدن و ارتباط بی‌تأثیر است، موسیقی به بیمارانی که در خود فرو رفته‌اند و احساس تنهایی شدید می‌کنند، کمک می‌کند که در خلال ناراحتی به سطحی از آگاهی به واقعیت‌ها و برقراری ارتباط با افراد برسند.

سیستم اعصاب مرکزی(مغز) طوری ساخته شده است که به محرک‌های موزیکال پاسخ‌های مثبت و مناسب می‌دهد و موجبات استفاده از این روش درمانی را فراهم می‌سازد.

جهت تأثیر مثبت موسیقی باید سعی شود از موسیقی مناسب استفاده شود.موسیقی نباید تم یکنواخت داشته باشد تا فرد مجبور نباشد تا مداوم به یک نوا گوش دهد. باید به موسیقی فاصله‌های منظم داده شود تا شنیدن موسیقی برای افرادی که ناراحت هستند کسالت آور نباشد.

موسیقی فلسفه‌تر از فلسفه است.

  لودویگ فان بتهونیکی از موسیقی‌دانان و آهنگسازان برجستهٔ آلمانی

موسیقی اثرات درمانی ضد اضطراب را دارد. موسیقی به همان خوبی که در کاهش ضربان قلب و فشار خون عمل می‌کند،روی بیمارانی که در بخش (ICU) بستری هستند تأثیرات معجزه آسایی دارد. می‌تواند به عنوان مسکن و دردزای بسیار فوق‌العاده‌ای عمل کند.

اصواتی که احساسات ما را نوازش می‌دهد،می‌تواند رفتار و احساسات ما را تغییر دهد،پروسه درمان، شکیبایی و بردباری درد را افزایش می‌دهد و انواع ترس‌های مرضی را درمان می‌کند. موسیقی به طور هدفمندانه‌ای ریتم‌های درونی بیمارشان را فریب می‌دهند. در اینجا بیمار و یا فرد ناراحت نیاز به هیچ شناخت قبلی ندارد،فقط باید آمادگی پیدا کند که خود را در موسیقی رها کند.

دکتر نیکولا شیت،متخصص موسیقی درمانی بیان می‌کند:

از طریق موسیقی بیماران می‌توانند احساسات خود را به راحتی بروز دهند،
احساساتی که خود نسبت به آنها بی‌اطلاع بوده‌اند.

استفاده از موسیقی امری آسان و قابل دسترس بوده است،چرا که ریتم و ملودی به عنوان دو رکن اساسی در سرشت انسان وجود داشته و از طرفی آوا گری‌ها و حرکات ریتمیک نیازی به تکلم نداشته است.از این رو در بیشتر قبایل ابتدایی مراسم و آیین‌های مختلفی موسیقایی که وسیله‌ای برای ابراز همبستگی جمعی و از بین بردن ترس‌ها و غم‌ها و ایجاد آرامش و شادی در بین افراد قبیله بوده، برگزار می‌شده است.

موسیقی بدون شک یکی از تأثیرگذارترین هنرها بر روح و روان بشریت و عملی مؤثر در انتقال مفاهیم و معانی و حال و هوای خاص به شنونده است.زندگی پر فراز و نشیب انسان از نخستین روز خلقت با نغمه‌ها و اصوات موسیقایی عجین بوده است.

سراسر طبیعت را هم که جست و جو کنید از صدای برهم خوردن برگ درختان به وسیله‌ی نسیم ملایم،یا صدای طوفان در صحرای لم یزرع و یا صدای آب رودخانه‌ها و جویبارها و یا نغمه‌های بلبلان بر شاخسارهای چنار، همه حاکی از درآمیختن زندگی با موسیقی است.استفاده از موسیقی حتی در مراسم آیینی، مذهبی و ملی و نیز برای دفع اشرار و بلایا در بدوی‌ترین قوم‌ها و قبیله‌ها مرسوم بوده است.

  آلبرت شوایتزرپزشک، فیلسوف، عالم الهیات پروتستانیسم و موسیقی‌دان آلمانی

اصلی‌ترین دلیل برای اهمیت پرداختن به موسیقی،ارتباط و اثرگذاری موسیقی بر روح و نفس انسان است. موسیقی از هر نوع و به هر مقدار و شکل آن(صدا،آهنگ،صدا با آهنگ)تأثیر مستقیم و فوق‌العاده‌ای بر روح آدمی دارد.

البته نباید فراموش کرد،همانطور که یک موسیقی زیبا و دل‌نشین روح و روان آدم را صیقل می‌دهد،به همان میزان موسیقی ناموزون و نامطبوع اثر مخرب در روان آدمی بر جای می‌گذارد.

فارابی موسیقی را با (3) خاصیت مطرح می‌ساخت:
احساس انگیز، نشاط انگیز و خیال انگیز.

و چه خوب است اگر که موسیقی باعث نشاط افراد گردد.

نغمه‌های موسیقی دارای ارتعاشات خاصی هستند که با تحریک ارتعاشات سلول‌های عصبی احساس و انگیزه‌ای را تقویت، تضعیف و یا منتقل می‌کند.

به گفته‌ی پژوهشگران مرکز پزشکی نیویورک،شنیدن موسیقی‌های کلاسیک و حتی جاز موجب کاهش اضطراب و افزایش تحمل درد بیماران می‌شود.

موسیقی می‌تواند برای ارتقای برخی فاکتورهای رفتاری در افراد سالم مؤثر واقع شود.برای مثال،در کشورهای مختلف در صنعت، از موسیقی برای افزایش بازده تولید و آرامش روانی کارکنان استفاده می‌شود.

تأثیرات انواع موسیقی بر فرایندهای حافظه،یادگیری،دقت،ادراک حسی و سیستم اعصاب حرکتی،نمونه‌هایی از این مقوله‌اند.

  نیچهفیلسوف، شاعر، منتقد فرهنگی، آهنگساز و فیلولوژیست کلاسیک آلمانی

محققان روانشناس هنگ کنگی عقیده دارند:آموزش موسیقی نیم کره چپ مغز را تحریک میکند و یادگیری شفاهی نیز توسط همین قسمت از مغز کنترل می‌شود. روشن است که حتی آموزش موسیقی نیز بر سلامت ذهن و تقویت حافظه افراد مؤثر است.

یک محقق ژاپنی در دانشگاه ناگویا به این نکته پی برده است که: شنیدن آن نوع موسیقی که بر مبنای ضربات قلب تدوین شده باشد، در آرامش اعصاب و کاستن تنش افراد مؤثر بوده است.

مقاله‌ی کاملی را در مورد آرامش روان در این لینک بخوانید.

موسیقی سنتی ما با اصالت و ریشه‌های عمیق فرهنگی،قابلیت گسترش و تدوین‌های تازه‌ای از جانب استادان موسیقی دارد.

دکتر داریوش صفوت،موسیقی‌دان برجسته معاصر، نقل می‌کند:

مرحوم عبدالحسین شهبازی 20 دقیقه در کنار بستر بیماری که پزشکان از او قطع امید کردند،سه‌تار نواختند و پس از 20 دقیقه حال بیمار بهبود یافت.

متأسفانه امروزه موسیقی‌هایی که استفاده می‌شود، به خصوص در سطح جوانان، موسیقی‌های نامناسب است که نه تنها سلامتی برای افراد و جامعه ایجاد نمی‌کند،بلکه می‌تواند آثار مخربی بر رفتارهای فردی و اجتماعی داشته باشد. در صورتی که همین موسیقی می‌تواند ابزاری برای آرامش روحی،روانی و اجتماعی باشد.

بهترین موسیقی برای آرامش، رفع ناراحتی،غم و درد صدای طبیعت است. آواز گنجشک‌ها،صدای شرشر آب، صدای نسیم ملایم لا به لای درختان و …موسیقی طبیعت برخاسته از روح طبیعت است و انسان نیز بخش بزرگی از حیات طبیعی است. پیوند دوباره میان انسان و طبیعت از طریق موسیقی، درمان کننده‌ی قوی و مؤثری است.

باید سعی کنیم در هنگام ناراحتی و هر حالت روحی که باعث برهم‌ریختگی ما شده است به سمت موسیقی‌ها و صداهایی برویم که حالتی آرام بخش برای ما ایجاد کند. یک موسیقی بر روی همه‌ی افراد یک تأثیر را ندارد. هر کس بسته به علایق و روحیات و ویژگی‌های شخصیتی خود با یک نوع موسیقی به آرامش می‌رسد که این می‌تواند برای دیگری متفاوت باشد.

خواهش می‌کنم از موسیقی و آهنگ‌هایی که باعث گسترش غم،اندوه،جدایی، فلاکت و …می‌شود دوری کنید چرا که مستقیماً در روح شما تأثیر منفی می‌گذارد و نه تنها باعث بهبود حال شما نمی‌شود، بلکه بر وخامت اوضاع روحی شما نیز می‌افزاید.

شما چقدر اهل موسیقی هستید؟
آیا تا به حال از موسیقی برای بهتر شدن حالتان کمک گرفته‌اید؟

“تمامی محتوا مندرج در سایت متعلق به رسانه ریتم آهنگ می باشد و هرگونه کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است.”