ریتم آهنگ

نی

نی

نی سازی است که از یک لوله استوانه‌ای، از گیاه نی ساخته می‌شود و سرتاسر طول آن دارای هفت بند و شش گره استف به همین دلیل به این ساز نی هفت بند نیز می‌گویند.
نی به قطرهای متفاوت از 5/1 تا 3 سانتی متر و طولهای مختلف حدود 30 تا 70 سانتی متر ساخته شده، در تمام آنها، روی لوله کمی در قسمت پائین 5 سوراخ در طرف جلو و یک سوراخ در قسمت عقب قرار گرفته، و در یک یا دو انتهای نی روکشی برنجی لوله را پوشانده است، و لبه لوله در قسمت دهانی آنقدر تیز است که می‌تواند لای دندانها قرار گیرد.
نی جزء سازهای بی زبانه محسوب می‌شود.

طرز نواختن

هوا از طریق نفس نوازنده از انتهای بالائی به درون فرستاده شده و قسمت اعظم آن از نزدیکترین سوراخ باز خارج می شود. بنابراین باز و بسته شدن سوراخ ها توسط انگشتان هر دو دست نوازنده، طول هوای مرتعش را زیاد و کم کرده و در نتیجه صوت زیر و بم می شود.
این ساز را نمی توان کوک کرد. یعنی کوک آنرا چنانکه در سازهای زهی با پیچاندن گوشی ها میسر است نمی‌توان تغییر داد. بدین نسبت نمی توان آن را با ساز دیگر منطبق کرد و از اینرو معمولا در نقش تکنواز ظاهر می‌شود.گاهی اگر بخواهند از صوت نی در همنوازی ارکستر استفاده کنند، ناگزیر نوازنده ساز تعدادی نی را با کوک های مختلف فراهم کرده و در دسترس خود می‌گذارد تا طی همنوازی یا همراهی صدای خواننده به تناسب موقع، یکی از نی ها را به کار ببرد.
وسعت صدای نی حدود دو اکتاو و نیم است، ولی میدان صدا یا کوک در سازهای مختلف تفاوت می کند. اجرای اصوات در اکتاوهای بالاتر به وسیله فشار هوا عملی است. به عبارت دیگر با دوب رابر کردن فشار صداهای حاصله یک اکتاو زیر می شود و باید دانست که هر نی فاقد یکی دو صدا است.
نی از دسته سازهای محلی است و تقریبا در تمام نقاط ایران معمول است. نوازندگان محلی با ابتکاری سنتی تا اندازه ای از قطع شدن صدای ساز هنگام تازه کردن نفس جلوگیری می کنند.
در حین نواختن، هوا را از بینی به ریه و نیز به لپ ها انتقال داده ذخیره می کنند و این هوا را کم کم به درون لوله می فرستند.
نی کامل دارای هفت سوراخ است و معمولا آن را هفت بند می گویند. عدد هفت یکی از اعداد مقدس بابلیهاست و نزد قدما عدد کامل بوده است. بابلیها به علم نجوم اهمیت بسیار می دادند، علوم آنها با عقاید دینی آمیخته بود و تصور می کردند عطارد، زهره، مریخ، مشتری، زحل و آفتاب و ماه از مظاهر خدایانند، و از هفت روز هفته هر روز را به ستایش یکی از خدایان اختصاص داده بودند.

“تمامی محتوا مندرج در سایت متعلق به رسانه ریتم آهنگ می باشد و هرگونه کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است.”